tisdag 26 juli 2011

Tips inför tågluff i Europa

Tänkte snabbt skriva ned några tips till er som tänker att ni ska tågluffa/köpa ett Interrail-kort.

Planera
Ska ni åka på sommaren (eller annan högsäsong) planera och boka resor i förväg. Det är oerhört svårt att få tag på sovvagn i annat fall då sovplatserna är oerhört begränsade. Det kan verka tråkigt men på så sätt sparar du mycket pengar, tid och komfort.

Skippa Frankrike
Frankrike verkar vara emot Interrail då de tar hutlösa priser för reservationer av platser och dessutom har reservationskrav på tåg som egentligen inte ska ha det, däribland regionaltåg. T.ex. så fick vi betala 200 kronor för en resa mellan Montpellier och Lyon - en resa på ungefär två timmar. Det är mer än vad vi annars betalar i Sverige för en resa mellan Linköping - Stockholm, och nu hade vi ändå ett Interrail-kort. Vi betalade säkert 50% av våra resekostnader i Frankrike. Om ni ska till Spanien eller Italien, ta hellre vägen via gratisresorna i Schweiz.


Åk till Schweiz och korsa Alperna - men fixa boende innan
Schweiz var utan någon som helst tvekan de vackraste tågsträckorna och häftigaste naturupplevelserna. Personligen visste jag inte mycket om Schweiz tidigare, men tillsammans med Grand Canyon var Alperna den häftigaste naturupplevelsen jag varit med om. Tips:
  1. Åk Glaciärexpressen och korsa Alperna från Zermatt till St. Mortiz. Denna tåglinje drivs av ett privat företag men om du har ett Interrail-kort så får du åka med för halva priset. Glaciärexpressen är ett tåg med panoramafönster så att du kan se på den mäktiga omgivningen i alla vinklar. Det är dock att rekommendera att antingen köpa biljetter innan då resan på 5 mil innan Zermatt (den första stationen) kostade mycket på plats. Om du vill göra en billigare variant så kan jag rekommendera att åka från Brig (gratis regionaltåg dit) till slutstationen St. Mortiz (gratis regionaltåg därifrån).
  2. Skaffa vänner i Schweiz. Jag har aldrig varit i ett dyrare land, en 50 ml flaska vatten på en vanlig lunchrestaurang kostar 50 kronor. Därför är det en oerhörd fördel att känna folk i Schweiz, helst i en storstad. Vanliga hotellpriser ligger på över 2500 kronor natten om du inte har bokat i förväg. Om du har en vän i en "storstad" är det enkelt att åka mellan de stora städerna Bern, Zürich, Genevé eller Basel. Då kan du t.ex. spendera en dag i Zürich och sen åka tillbaka till din vän i Bern på 45 minuter. Om du har ett Interrail-kort åker du dessutom gratis på dessa tåg.
Ha tillgång till dator (eller liknande)
Många städer i Europa har gratis WiFi. Att då ha med sig en smartphone, surfplatta eller en liten bärbar dator underlättar ditt hostel/hotell-sökande och du kan dessutom hitta bra sista minuten-erbjudanden.

Håll hårt i din Lonely Planet-bok
Världens bästa reseböcker tituleras Lonely Planet. Till den här resan köpte jag boken Europe on a shoestring vars fokus låg mycket i att komma undan så billigt som möjligt. I och med att vi inte visste hur vi skulle åka var den perfekt. Om man däremot vet ungefär vilka länder man kommer att vara i skulle jag rekommendera någon annan bok i och med att denna var ganska generell. Finns bland annat över väst-, central-, och östeuropa. Att ha en sådan bok är nästan ovärderligt då man får bra hostel/hotell-förslag i den stad man är, adresser och priser samt kartor över de städer man besöker.
På resans gång såg vi även att det fanns en hel del tågluffningsböcker som verkade bra.5 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken nörd du är.

Anonym sa...

vilket fjantigt inlägg (ovan)! vilken nörd DU är, skulle jag säga! Har jättemycket nytta av detta blogginlägg inför min tågluffning.

Anonym sa...

Tack, bra tips

Anonym sa...

kanon bra tips!! speciellt böckerna och vart det är dyrt (att hålla sig borta ifrån). Vi åker i juli :D

Mathias-91 sa...

Tack! Fina tips!